Cultureel varen in Alkmaar en Dijk en Waard

Een initiatief van 4 musea: Poldermuseum, Museum BroekerVeiling, Kaasmuseum en Museummolens

No items found.

Varen in de natuur

Slootjes, grachten, meren.... in onze waterrijke regio kan je alle kanten op. Al honderden jaren beschermen we onszelf met dijken om ons tegen het water beschermen. Hoe anders overleven we in onze provincie, die voor het grootste deel onder de zeeniveau ligt. Het is onze vriend en vijand, al zolang we ons kunnen herinneren.

Toch geeft het water je een heerlijk vrij gevoel. Met de wind in je haren, hete wangen van de zon genieten van het uitzicht en de natuur in je eigen of huursloep.

Meer weten?

Musea

Vier musea bereikbaar via het water

Bepaal je eigen route. Bezoek de musea die jij wil bezoeken. Neem alle tijd, je hebt de hele dag!

Bij de huur van een sloep krijg je automatisch entreekaarten voor vier musea: Het Poldermuseum, Museum BroekerVeiling, Museummolens en het kaasmuseum.

Wist je dat..

...er in Alkmaar ook een gereserveerde plek is voor je sloep met Cultureel Varen? Op de Zijdam, tegenover het Huis met de Kogel. Je mag hier aanmeren tussen 10.00 en 18.00 uur tijdens je bezoek aan het Kaasmuseum.

Meer weten?

Dieren

Varen over de dierensnelweg

Dit gebied maakt deel uit van een groot natuurnetwerk dat zich over heel Nederland uitstrekt, genaamd NNN. Hier kunnen dieren vrij doorheen lopen, kruipen of zwemmen zonder dat ze last hebben van mensen.

Ontdek nieuw leven

Dit gebied is een broedplek voor dieren en dus de ideale plek om nieuwe, schuwe of kwetsbare diersoorten te ontdekken.

Meer weten?

Ervaring

Waarom zou een mens varen?

De wind in je haren, het geluid van het kabbelende water onder je en de zon op je gezicht: varen is het ultieme gevoel van vrijheid. Dobberend op het water ben je letterlijk even los van de grond. Het deinen van de boot op de golven heeft op veel mensen een rustgevend effect.

Of je nu zelf een boot hebt of een bootje huurt: varen doe je bijna altijd samen met fijne mensen. Met wie je ook op het water bent, je gezin of een hele vriendengroep, samen varen is gewoon ontzettend leuk.

Dat varen een avontuur op zich is, staat vast. Maar wist jij dat je vanuit een boot ook echt nieuwe dingen kunt ontdekken? Varend met de boot kom je eenvoudig op plaatsen waar normaal gezien geen mensen komen. De natuur kan hier zijn eigen gang gaan en dit kun jij met eigen ogen zien!

Meer weten?

WORD PARTNER

Cultureel Varen is een initiatief van 4 musea: Poldermuseum, Museum BroekerVeiling, Kaasmuseum en Museummolens.

Maar we nodigen partijen zeker uit om met het museum samen te werken. Heb je bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden aan het water? Zou je zelf ook een van onze vaartuigen willen verhuren op jouw locatie? Of heb je andere idee├źn? Neem dan gerust eens contact met ons op!

Contact